.

Solaris naturisme in de kempen

 

"Naturisme" is voor veel mensen een aangename manier om hun vakantie door te brengen. Maar ook door het jaar kan je dichtbij huis terecht bij verschillende Belgische naturistenverenigingen. Twee maal per maand organiseren we met Solaris op zondag het naturistisch zwemmen in het zwembad Den Uyt in Mol.


Voorpagina

Onze agenda voor 2018

Wie zijn we?

Onze links

Zwembad 'Den Uyt'

Wat is naturisme?

Lid worden?

 Solaris Vlaams Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wat is naturisme?

“Het naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur, gekenmerkt door een gezamenlijk naakt zijn, met als doel de bevordering van het respect voor zichzelf, voor de anderen en voor de omgeving.”

Deze definitie wordt meestal gebruikt als men het naturisme wil omschrijven. Vaak hoor je, wat is nu het verschil tussen “naturisme” en “nudisme” ? Nudisme is “naakt rondlopen” zondermeer. Het is genieten van het naakt zijn. Naturisme is eveneens genieten van het naakt zijn, maar dan met een toegevoegde waarde. Zoals de definitie van het naturisme hierboven het reeds zegt: respect voor de natuur en voor je medemens.

Het naturisme is ontstaan in Duitsland op het einde van de 19de eeuw (Frei Körper Kultur). Men probeerde zo natuurlijk mogelijk te leven en men schuwde de consumptie van alcohol en vlees.

In België zijn er momenteel 18 verenigingen, allen aangesloten bij de F.B.N. (federatie van Belgische Naturisten). Het ledenaantal bedraagt ongeveer 10200 personen (+ kinderen).

F.B.N. zorgt voor de verdeling van de INF-zegel waarmee je toegang krijgt tot elk naturistencentrum ter wereld. FBN zorgt ook voor enkele nationale ontmoetingen tussen de clubs onderling: bv. petanquewedstrijd, zwem- en volleybalwedstrijd, jogging en wandeling. Eveneens organiseert ze 2 x per jaar een zwemavond in het subtropisch zwembad “océade” op de Heizel.

 Pas als Naturist beseft men, hoe gewoon  en vanzelfsprekend het is om bloot te recreëren. Standverschillen verdwijnen door het gelijke “uniform”. Men spreekt elkaar aan met de voornaam en “statussymbolen” zijn van geen belang. Iedereen gelijk.

Naturisten zijn niet alleen zogenaamde “beauties”; iedereen, groot en klein, jong en oud, dik en dun, mooi en minder mooi (?) is welkom bij Solaris.